Τα ευρήματα Δημοσκόπησης της Cyprus Times από την Analytica: Ακρίβεια και Προεδρικές Εκλογές

  • 14/06/2022
  • analyticacy
  • 1 min read

Όλα τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε για τη Cyprus Times η Analytica Market Research – Πέραν των δύο χιλιάδων ατόμων συμμετείχαν στην έρευνα – Τι απασχολεί τους πολίτες τη δεδομένη χρονική στιγμή, ανά κόμμα, ηλικία και φύλο – Με ποιο κριτήριο θα επιλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Διαβάστε αναλυτικά

Άκρως ενδιαφέροντα τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της Cyprus Times η Analytica Market Research με δείγμα πέραν των δύο χιλιάδων ατόμων από τις 2 μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Από τα ευρήματα ξεχωρίζει η θέση των ερωτηθέντων, ότι θα πάνε στην κάλπη το 2023 για να ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις θέσεις του για την Οικονομία, ενώ από τη δημοσκόπηση προκύπτει ξεκάθαρα ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία είναι το θέμα της ακρίβειας.

Πιο κάτω όλα τα ευρήματα:

Ψήφος με βάση θέσεις για Οικονομία 

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση με ποια κριτήρια θα ψηφίσετε τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 28% των ερωτώμενων απάντησε τις θέσεις του υποψήφιου στην οικονομία (περιλαμβάνεται η ακρίβεια, η ανεργία κλπ), ενώ ακολουθεί με ποσοστό 24% η προσωπικότητα του υποψήφιου. Τρίτο κριτήριο για επιλογή υποψηφίου οι θέσεις του στο Κυπριακό με 20% και ακολούθως οι θέσεις του για πάταξη της διαφθοράς με 19%. Μόλις 3% των ερωτώμενων έθεσαν ως κριτήριο της ψήφου τους την απόφαση του κόμματος που συνήθως ψηφίζουν.

Πρώτο θέμα η ακρίβεια… προσπέρασε το Κυπριακό

Η απάντηση ως προς το κριτήριο που θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το πρόβλημα της ακρίβειας ιεραρχείται από τους ίδιους ως το πρώτο θέμα που τους απασχολεί. Συγκεκριμένα το 52% των ερωτώμενων απάντησαν ότι η ακρίβεια είναι το κυρίαρχο ζήτημα που τους απασχολεί. Ακολουθεί το Κυπριακό με 20%, το Μεταναστευτικό με 14%, ο πόλεμος στην Ουκρανία (7%), οι Προεδρικές εκλογές (5%) και η πανδημία με μόλις 1%.

Συγκεκριμένα, ιεραρχείται ως το κύριο ζήτημα που απασχολεί πολίτες ανά κόμμα (με βάση τις βουλευτικές του 2021) ως εξής: ΔΗΣΥ 48%, ΑΚΕΛ 60%, ΔΗΚΟ 46, ΕΛΑΜ 39%, ΕΔΕΚ 43%, ΔΗΠΑ 57% και Οικολόγοι 60%.

Μόνο οι συμμετέχοντες στην έρευνα, 65 ετών και άνω, δήλωσαν σε ποσοστό 41% ότι τους απασχολεί το Κυπριακό πρόβλημα.

• 4/10 που ψήφισαν ΕΛΑΜ τους απασχολεί το μεταναστευτικό.

• Η πανδημία πέρασε σε τελευταία μοίρα, αφού λιγότερο από το 1% ασχολείται πλέον με το θέμα.

• 3/10 που ψήφισαν ΕΔΕΚ τους απασχολεί το Εθνικό θέμα.

• Στους 65+ – 4/10 τους ενδιαφέρει το Εθνικό θέμα ενώ μόνο 1/5 τους απασχολεί η ακρίβεια σε σύγκριση με τις άλλες ηλικίες που το ποσοστό υπερβαίνει το 50%.

• 6/10 πολίτες της Λεμεσού και της Λάρνακας τους ενδιαφέρει η ακρίβεια.

Τέλος, η ακρίβεια φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες (57%) σε σύγκριση με τους άντρες (50%).

Θα χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση

Απογοητευτική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των πολιτών για την πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πως θα εξελιχθεί η οικονομική κατάσταση, η συντριπτική πλειοψηφία που αγγίζει το 83% απάντησε ότι η οικονομική κατάσταση θα είναι χειρότερη, ενώ το 10% εκτιμούν ότι θα παραμείνει ίδια. Μόλις το 4% θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί.

Αναποτελεσματικά κυβερνητικά μέτρα 

Όσον αφορά τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια, η πλειοψηφία απάντησε ότι τα θεωρεί αναποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) αξιολόγησαν τα μέτρα ως «αναποτελεσματικά», το 33% είπαν ότι «είναι βοηθητικά αλλά χρειάζονται κι άλλα», το 11% απάντησαν ότι «είναι προς την ορθή κατεύθυνση» και το 3% ότι είναι «απολύτως ορθά».

Πιο επιφυλακτικοί έναντι των μέτρων εμφανίζονται οκτώ στους δέκα πολίτες οι οποίοι δήλωσαν ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν ΑΚΕΛ. Εξίσου ψηλό είναι και το ποσοστό σε ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, αφού μόνο 3/10 πιστεύουν ότι τα μέτρα είναι ορθά.

Ως «αναποτελεσματικά» θεωρούν τα μέτρα το 23% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 79% του ΑΚΕΛ, το 53% του ΔΗΚΟ, το 61% του ΕΛΑΜ, το 52% της ΕΔΕΚ, το 63% των Οικολόγων και το 44% της ΔΗΠΑ. Ως «βοηθητικά αλλά χρειάζονται κι άλλα» τα θεωρούν το 40% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, 18% του ΑΚΕΛ, 40% του ΔΗΚΟ, 31% του ΕΛΑΜ, 46% της ΕΔΕΚ, 33% των Οικολόγων και 45% της ΔΗΠΑ.

Σίγουρα θα ψηφίσουν

Πάντως,παρά το μειωμένο ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (95%) απάντησε ότι σίγουρα θα ψηφίσει, ενώ μόνο 2% απάντησαν αρνητικά. Αναποφάσιστοι δήλωσαν το 3%.

Ταυτότητα και Δημογραφικά στοιχεία της έρευνας

Η δημοσκόπηση της ANALYTICA MARKET RESEARCH έγινε για λογαριασμό της Cyprus Times με τη συμμετοχή 2014 ατόμων ηλικίας 18+ από όλη την Κύπρο, με τυχαία, στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Διενεργήθηκε από 2 μέχρι 5 Ιουνίου 2022 μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου. Οι σταθμίσεις έγιναν με βάση τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/- 2,2% και το διάστημα βεβαιότητας ανέρχεται στο 95%.

Two Full-Width Rows Example
The most contemporary and reliable Group
Media Research Technology Επικοινωνία

Copyright © 2022-2023 All rights reserved Powered by DigimaX Creative Studios