Νέα μεγάλη Δημοσκόπηση Cyprus Times: Πρώτος με διαφορά ο Αχιλλέας να ηγηθεί των τεσσάρων

  • 16/10/2022
  • analyticacy
  • 1 min read

Η Cyprus Times παρουσιάζει μεγάλη δημοσκόπηση για το ενδεχόμενο σύμπραξης των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων, η οποία συζητείται μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα – Μεγάλο δείγμα 3360 ψηφοφόρων στην έρευνα που διενήργησε η Analytica Market Research  – Ποιος ο καταλληλότερος να ηγηθεί σε ένα ενδεχόμενο σύμπραξης; Θα επηρεάσει τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές μία τέτοια κίνηση; – Δείτε Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Τον Αχιλλέα Δημητριάδη προκρίνουν οι πολίτες ως τον καταλληλότερο να ηγηθεί της προσπάθειας των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψήφιων στις προεδρικές εκλογές του 2023, αφού τον θεωρούν ως τον καταλληλότερο να διαχειριστεί τα μεγάλα ανοικτά θέματα, όπως το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, τη διαφθορά, και (σε μικρότερο βαθμό) την οικονομία.

Αυτό προκύπτει από την παγκύπρια δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Analytica Market Research για λογαριασμό της Cyprus Times, από τις 10-13 Οκτωβρίου 2022, με τη συμμετοχή 3360 ατόμων μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και διαδικτυακών ερωτηματολογίων. Μέσω των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, η έρευνα καλύπτει το ποσοστό εκείνο των νοικοκυριών στην Κύπρο που δεν έχουν πρόσβαση ή δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα ο Αχιλλέας Δημητριάδης συγκεντρώνει το 50% ως ο καταλληλότερος να ηγηθεί της προσπάθειας και να κατέλθει ως υποψήφιος. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 22%, ο Μάριος Ηλιάδης με 10% και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς με 6%. 12% των ερωτώμενων δεν απάντησαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης δημοσκόπησης για Προεδρικές από τη Cyprus Times

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης προηγείται όλων των συνυποψηφίων του σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα να διαχειριστεί τα μεγάλα θέματα, ειδικά το Κυπριακό, όπου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό έγκρισης σε σύγκριση με τους άλλους τρεις υποψήφιους. Συγκεκριμένα, ο Αχιλλέας Δημητριάδης θεωρείται ο καταλληλότερος να διαχειριστεί το Κυπριακό από το 54% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν οι Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Πρωτιά για τον Αχιλλέα Δημητριάδη και στην καταλληλότητα διαχείρισης του μεταναστευτικού και της διαφθοράς, με επίσης μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα διαχείρισης της οικονομίας, ουσιαστικά έχουμε ισοπαλία του Αχιλλέα Δημητριάδη με τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αφού η διαφορά είναι εντός του στατιστικού σφάλματος. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης προηγείται με 29% του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, με μόλις 2% διαφορά. Ακολουθεί ο Μάριος Ηλιάδης με 11% και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς με 10%. Στο 10% ανέρχεται επίσης το ποσοστό όσων δεν απάντησαν, ενώ στο 13% ανέρχεται το ποσοστό όσων απάντησαν ότι κανένας από τους πιο πάνω δεν είναι κατάλληλος.

Υπερκομματική αποδοχή

Την καταλληλότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη να ηγηθεί της προσπάθειας των τεσσάρων εγκρίνουν ψηφοφόροι από όλα τα κόμματα, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους. Ιδιαίτερα ψηλά είναι τα ποσοστά ανάμεσα σε ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, του Κινήματος Οικολόγων, Αλλαγή Γενιάς και ΔΗΣΥ.

Με ιδιαίτερα θετικό μάτι αξιολογούν οι πολίτες την πρωτοβουλία των τεσσάρων για συνεργασία. Θετικά τοποθετείται το 70% των ερωτώμενων. Ούτε θετικά ούτε αρνητικά το 19% και αρνητικά μόλις το 8%. Η ψηλή θετική άποψη για την προσπάθεια για διεκδίκηση της προεδρίας από έναν από τους τέσσερις υποψήφιους καταγράφεται σε ψηφοφόρους όλων των πολιτικών κομμάτων.

Υψηλές είναι οι προσδοκίες των πολιτών στο ερώτημα κατά πόσον η ενδεχόμενη σύμπραξη των τεσσάρων θα επηρεάσει την εκλογή του Προέδρου. Οι ερωτώμενοι που θεωρούν ότι θα επηρεάσει σημαντικά ανέρχονται στο 34%, ενώ το 45% θεωρούν ότι θα επηρεάσει «ως ένα βαθμό». Στο 18% ανέρχεται το ποσοστό όσων απάντησα ότι η ενδεχόμενη σύμπραξη δεν θα επηρεάσει καθόλου την εκλογή Προέδρου.

Τέσσερις μήνες πριν την αναμέτρηση της 5ης Φεβρουαρίου, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις προεδρικές εκλογές κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το 64% δηλώνει ότι ενδιαφέρονται «πάρα πολύ», το 15% «πολύ», το 14% «αρκετά», το 3% «λίγο» και μόλις το 2% «καθόλου».

Ταυτότητα Έρευνας

Η Analytica Market Research υιοθετώντας την τάση που ακολουθείται διεθνώς στον τομέα των ερευνών, επεκτείνεται και στα διαδικτυακή ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες, τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμες, που παρέχουν τη δυνατότητα ποιοτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, τα μέσα που έχει στη διάθεση της η ομάδα ερευνητών-στατιστικολόγων της Analytica Market Research παρέχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διαγραφής πολλαπλών συμμετοχών, ενώ τα σύγχρονα συστήματα μπορούν να αναγνωρίσουν και πανομοιότυπες, ταυτόχρονες ενέργειες.

Two Full-Width Rows Example
The most contemporary and reliable Group
Media Research Technology Επικοινωνία

Copyright © 2022-2023 All rights reserved Powered by DigimaX Creative Studios