Ηχηρό «ΟΧΙ» σε Κούμα. Τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας του PROTATHLIMA

  • 17/03/2023
  • analyticacy
  • 1 min read

Με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, όσο αφορά τις έρευνες αθλητικού περιεχομένου, ολοκληρώθηκε η έρευνα που αφορούσε την 5ετία του Γιώργου Κούμα στην προεδρία της ΚΟΠ.

Η έρευνα έγινε από την Analytica Market Research για λογαριασμό του PROTATHLIMA.COM και τα ευρήματα της είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την άποψη που έχει ο κόσμος για την ΚΟΠ και την ηγεσία της.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 9-13 Μαρτίου και σε αυτή συμμετείχαν 5868 άτομα Παγκύπρια, μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου. Είναι ξεκάθαρο μέσα από τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο κόσμος, ότι καταγράφεται  αρνητική εντύπωση για την 5ετία Κούμα στην ηγεσία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ενώ το φίλαθλο κοινό εκφράζει και τη διαφωνία του με πολλά που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο μας.

Στο κύριο ερώτημα της έρευνας που ήταν η αξιολόγηση του έργου της ΚΟΠ στην 5ετία προεδρίας του Γιώργου Κούμα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 79% τοποθετήθηκε αρνητικά, ποσοστό 14% έκανε την επιλογή ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, μόλις το 6% τοποθετήθηκε με θετικό πρόσημο, ενώ ποσοστό 1% έκανε την επιλογή Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πως τοποθετήθηκαν οι φίλαθλοι της κάθε ομάδας στο ερώτημα που αφορά την αξιολόγηση του έργου της ΚΟΠ στην πενταετία προεδρίας του Γιώργου Κούμα.

Από τους 5868 συμμετέχοντες στην έρευνα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 63%, δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η ΚΟΠ, όπως τοποθετήθηκαν στο σχετικό ερώτημα. Ποσοστό 17% έκανε στο συγκεκριμένο ερώτημα την επιλογή λίγο και 15% την επιλογή μέτρια. Με ξεκάθαρο θετικό πρόσημο για το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τον τρόπο λειτουργίας της ΚΟΠ ήταν μόλις το 5% και συγκεκριμένα 3% έκανε την επιλογή πολύ ικανοποιημένοι και άλλο 2% πάρα πολύ ικανοποιημένοι.

Τεράστιο ποσοστό τοποθετήθηκε αρνητικά και στο ερώτημα ποια η άποψη σας για τη δομή της ΚΟΠ. Συγκεκριμένα ποσοστό 78% απάντησε αρνητικά, 15% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, μόλις 5% θετικά και ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 3% έκανε την επιλογή Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ.

Περίπου τα ίδια ποσοστά με την προηγούμενη ερώτηση, συγκεντρώνει και το ερώτημα ποια η άποψη σας για την υφιστάμενη σύνθεση του Δ. Σ. της ΚΟΠ. Με αρνητικό πρόσημο, τοποθετήθηκε το 77%, 16% έκανε την επιλογή ούτε θετική, ούτε αρνητική, μόλις 4% είχε θετικό πρόσημο, ενώ το άλλο 3% έκανε την επιλογή Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ.

Πάρα πολύ σημαντική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του κόσμου για το ενδεχόμενο δημιουργίας επαγγελματικής Λίγκας που θα έχει υπό την ευθύνη της τη διεξαγωγή της διοργάνωσης του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας. Πρόκειται για ένα θέμα που κατά καιρούς συζητείται, στο παρελθόν έγιναν κάποιες σκέψεις, αλλά δεν προχώρησε.

Ο κόσμος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ αυτής της σημαντικής αλλαγής, καθώς θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί το ποδόσφαιρο μας.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα η δημιουργία επαγγελματικής Λίγκας θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο, ποσοστό 78% τοποθετήθηκε με θετικό πρόσημο, 12% με αρνητικό πρόσημο, ενώ ποσοστό 10% έκανε την επιλογή Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ.

Ένα από τα καίρια ερωτήματα της έρευνας και ένα θέμα που συζητείται καθημερινά ανάμεσα σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες, αλλά κυρίως από το φίλαθλο κοινό, είναι το κατά πόσο η ΚΟΠ αντιμετωπίζει με ισονομία και αξιοκρατία όλες τις ομάδες. Ο κόσμος μέσα από τη συμμετοχή 5868 ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα πήρε θέση και τοποθετήθηκε με ποσοστό 63% με αρνητικό πρόσημο, 18% έκαναν στο συγκεκριμένο ερώτημα την επιλογή λίγο, 13% την επιλογή μέτρια, ενώ μόλις το 5%, είχε θετικό πρόσημο, με το 3% να κάνει την επιλογή πολύ και το 2% την επιλογή πάρα πολύ.

Θέμα συζήτησης είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα δικαστικά σώματα της ΚΟΠ, Αθλητικό Δικαστής. Εφετείο, Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών και άλλα. Η άποψη του κόσμου και σε αυτό το ερώτημα είναι σε τεράστιο ποσοστό με αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα 77% τοποθετήθηκε αρνητικά στο ερώτημα πως αξιολογείτε τον τρόπο λειτουργίας των Δικαστικών Σωμάτων της ΚΟΠ, 16% έκαναν την επιλογή ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, μόλις 5% απάντησαν με θετικό πρόσημο, ενώ ποσοστό 2% έκανε την επιλογή Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ.

Όσο αφορά το πόσο εμπιστεύεται ο κόσμος τα Δικαστικά Σώματα της ΚΟΠ, 65% έκανε την επιλογή καθόλου, 18% λίγο, 11% μέτρια, 3% πολύ και 2% πάρα πολύ.

Μεγάλο κεφάλαιο και πολυσυζητημένο στο ποδόσφαιρο μας είναι η διαιτησία. Μέσα από το μεγάλο δείγμα από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, βγαίνει ξεκάθαρο συμπέρασμα για την άποψη που έχει ο κόσμος τόσο για τις ενέργειες της ΚΟΠ, όσο και γενικότερα για την κυπριακή διαιτησία.

Στο ερώτημα πως αξιολογούν τις ενέργειες της ΚΟΠ για την εξέλιξη και πρόοδο της κυπριακής διαιτησίας, ποσοστό 77% τοποθετήθηκε με αρνητικό πρόσημο, 15% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, ενώ μόλις 7% τοποθετήθηκε με θετικό πρόσημο.

Στο ερώτημα πόσο εμπιστεύεστε την κυπριακή διαιτησία, ποσοστό 61% έκανε την επιλογή καθόλου, 22% λίγο, 14% μέτρια, ενώ μόλις το 3% τοποθετήθηκε με θετικό πρόσημο, με το 2% να κάνει την επιλογή πολύ και άλλο 1% την επιλογή πάρα πολύ.

Ψηλότερο ποσοστό με αρνητικό πρόσημο, είχαμε στο ερώτημα πόσο εμπιστεύεστε την Επιτροπή Διαιτησίας. Ποσοστό 69% έκανε την επιλογή καθόλου, 17% λίγο, 10% μέτρια, 2% πολύ και άλλο 2% πάρα πολύ.

Η  προσπάθεια καταστολής της βίας στα γήπεδα είναι κυρίως θέμα της Πολιτείας, αλλά είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση η συνεργασία με τις ομοσπονδίες και κυρίως με την ΚΟΠ καθώς το ποδόσφαιρο συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία παρουσίας κόσμου στα γήπεδα. Ποσοστό 71% στο ερώτημα πως αξιολογείτε τις ενέργειες της ΚΟΠ για την καταστολή της βίας τοποθετήθηκε με αρνητικό πρόσημο, 20% έκανε την επιλογή ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, ενώ μόλις 8% έχει θετική άποψη στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ παίρνει τις σημαντικότερες αποφάσεις για το ποδόσφαιρο μας, με τον κόσμο όπως φάνηκε μέσα από την έρευνα να μην την εμπιστεύεται. Συγκεκριμένα στο ερώτημα πόσο εμπιστεύεστε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ, ποσοστό 69% τοποθετήθηκε με την επιλογή καθόλου, 16% λίγο, 9% μέτρια, 3% πολύ και 2% πάρα πολύ.

Στο ερώτημα πόσο αξιόπιστο θεωρείτε το κυπριακό πρωτάθλημα, τα ποσοστά ήταν κάπως διαφοροποιημένα σε σχέση με άλλα ερωτήματα που συμπεριλαμβάνοντας στην έρευνα. Ποσοστό 42% έκανε την επιλογή καθόλου, 28% λίγο, 24% μέτρια, 4% πολύ και 2% πάρα πολύ.

Με το… συντριπτικό ποσοστό του 87%, ο κόσμος κρίνει με αρνητικό πρόσημο την απόφαση του Γιώργου Κούμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της ΚΟΠ. Μόλις το 9% κρίνει σωστή την απόφαση του κ. Κούμα να διεκδικήσει επανεκλογή, ενώ ποσοστό 4% έκανε την επιλογή Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ.

Αναλυτικά οι φίλαθλοι των ομάδων στο ερώτημα αν κρίνουν σωστή την απόφαση του Γιώργου Κούμα να διεκδικήσει επανεκλογή στην προεδρία της ΚΟΠ, τοποθετήθηκαν ως εξής:

Στο ερώτημα αν θεωρείτε τον Γιώργο Κούμα καταλληλότερο για την προεδρία της ΚΟΠ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και συγκεκριμένα το 89% τοποθετήθηκε με αρνητικό πρόσημο, μόλις το 7% με θετικό πρόσημο, ενώ ποσοστό 4% έκανε την επιλογή Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ.

Δείτε αναλυτικά πως τοποθετήθηκαν στο ερώτημα αν θεωρείτε τον Γιώργο Κούμα καταλληλότερο για την προεδρία της ΚΟΠ οι φίλαθλοι των ομάδων:

Ποσοστό που φτάνει το 94% θεωρεί πως η ΚΟΠ χρειάζεται εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα στο ερώτημα σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμό η ΚΟΠ, 80% έκαναν την επιλογή πάρα πολύ και 14% πολύ. Πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά με τις άλλες επιλογές, καθώς 3% έκανε την επιλογή μέτρια, 1% καθόλου και 1% λίγο.

Δημογραφικά στοιχεία της έρευνας

Η Analytica Market Research υιοθετώντας την τάση που ακολουθείται διεθνώς στον τομέα των ερευνών, επεκτείνεται και στη διαδικτυακή ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες, τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμες, που παρέχουν τη δυνατότητα ποιοτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, τα μέσα που έχει στη διάθεση της η ομάδα ερευνητών-στατιστικολόγων της Analytica Market Research παρέχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διαγραφής πολλαπλών συμμετοχών, ενώ τα σύγχρονα συστήματα μπορούν να αναγνωρίσουν και πανομοιότυπες, ταυτόχρονες ενέργειες.

Two Full-Width Rows Example
The most contemporary and reliable Group
Media Research Technology Επικοινωνία

Copyright © 2022-2023 All rights reserved Powered by DigimaX Creative Studios