Φοβούνται γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή οι Κύπριοι. Τα ευρήματα έρευνας της Analytica

  • 22/10/2023
  • lefkios
  • 1 min read

Φοβούνται και περισσότερο απ’ όλα το ενδεχόμενο μίας γενικευμένης σύρραξης οι Κύπριοι, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή – Όσα κατέγραψε έρευνα της Analytica Market Research για λογαριασμό της Cyprus Times με τη συμμετοχή πέραν των 1500 ατόμων – Πιο κάτω αναλυτικά τα ευρήματα

Τους απασχολεί, τους φοβίζει και παρακολουθούν στενά τα όσα συμβαίνουν στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή οι Κύπριοι, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η Analytica Market Research για λογαριασμό της Cyprus Times.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 16 μέχρι και τις 19 Οκτωβρίου, μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου και σε αυτή συμμετείχαν 1548 άτομα άνω των 18 ετών.

Τους απασχολεί και παρακολουθούν

Συγκεκριμένα, σε ερώτημα πόσο τους απασχολεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 57% Πολύ και σε ποσοστό 38% Αρκετά. Μόλις 1 % απάντησε Καθόλου, ενώ 4% απάντησε Λίγο.

Μάλιστα το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή μετά και το αιματηρό χτύπημα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, αποτυπώνεται και στο επόμενο ερώτημα που αφορά το πόσο παρακολουθούν οι Κύπριοι τις εξελίξεις. Ποσοστό 98% απάντησε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ως προς το αν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο ενημέρωσης που λαμβάνουν, πάνω από τους μισούς απάντησαν θετικά.

Αντιπροσωπευτικές της ανησυχίας που επικρατεί για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο επόμενο ερώτημα.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Πόσο σας φοβίζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή» απάντησαν σε ποσοστό 86% Πολύ και Αρκετά.

Φόβος για γενικευμένη σύρραξη

Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες αυτό που φοβούνται περισσότερο, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η έρευνα της Analytica είναι μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Ακολουθούν, ο φόβος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις ευρύτερα καθώς και πως θα επηρεάσει η παρούσα κατάσταση την κυπριακή οικονομία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν και τον ανθρωπιστικό ρόλο που επιτελεί η Κύπρος τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Σε ποσοστό 53% απάντησαν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 24% απάντησε ότι είναι προς τη λανθασμένη. 23% είπε Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ.

Ανησυχία για Μεταναστευτικό

Πάντως οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι από την παρούσα εμπόλεμη κατάσταση, η Κύπρος θα επηρεαστεί.

Η πλειοψηφία, που έτσι κι αλλιώς θεωρεί ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές -όπως κατέγραψε προηγούμενη έρευνα της Analytica εκφράζει ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα λόγω του πολέμου. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα σε ποσοστό 83% θεωρούν ότι ο πόλεμος στη γειτονιά της Κύπρου θα επηρεάσει το Μεταναστευτικό. Ακολουθούν ο τουρισμός, η ενέργεια και τα ακίνητα.

Θέλουν κι άλλα μέτρα

Η παρουσία στην Κύπρο τόσο Ισραηλινών όσο και Παλαιστινίων σίγουρα προκαλεί ανησυχία και έχει θέσει την Αστυνομία σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού. Πόσο ικανοποιημένοι είναι όμως οι πολίτες από τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές ασφαλείας προς αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου;

Σε ποσοστό 52% απάντησαν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν είναι αρκετά. 28% απάντησε ότι αισθάνεται ασφάλεια. Ποσοστό 20% απάντησε Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ.

Στη βάση των όσων γνωρίζουν και παρακολουθούν, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να τοποθετηθούν και στο κατά πόσον θεωρούν ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης Νετανιάχου. Περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν θετικά.

 

Δημογραφικά στοιχεία της έρευνας

Two Full-Width Rows Example
The most contemporary and reliable Group
Media Research Technology Επικοινωνία

Copyright © 2022-2023 All rights reserved Powered by DigimaX Creative Studios