Ενθαρρυντικό ενδιαφέρον για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα ευρήματα έρευνας της Analytica

  • 02/07/2023
  • lefkios
  • 1 min read

Αντίστροφη μέτρηση για τις Δημοτικές Εκλογές του 2024, σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον λόγω και της πολυσυζητημένης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Πέραν των τεσσάρων χιλιάδων ατόμων, που συμμετείχαν σε έρευνα της Analytica Market Research για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές απάντησαν για το επίπεδο ενδιαφέροντος, τις προτιμήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας

Το ενδιαφέρον των πολιτών για τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις πρώτες μετά τη μεγάλη μεταρρύθμιση, καταγράφει έρευνα της Analytica Market Research.

Στα συμπεράσματα που εξάγονται από τη δημοσκόπηση της Analytica, και το επίπεδο ενημέρωσης που θεωρούν οι πολίτες ότι λαμβάνουν σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 21 με 28 Ιουνίου 2023 και σε αυτή συμμετείχαν 4322 άτομα, άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, μέσω τηλεφωνικού και διαδικτυακού ερωτηματολογίου.

Η Analytica Market Research θα διενεργήσει μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές έξι συνολικά δημοσκοπήσεις, στις οποίες θα καταγράφεται και ο βαθμός προτίμησης των συμμετεχόντων προς τους υποψηφίους. 

Ενθαρρυντικό ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον που αναφέρουν οι πολίτες ότι έχουν για τη διαδικασία, ένα χρόνο πριν από τις Δημοτικές Εκλογές, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο σε μια εποχή που συνήθως εκφράζεται απαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα και αποστασιοποίηση.

Συγκεκριμένα, σε ερώτημα σε ποιο βαθμό ενδιαφέρουν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποσοστό 59% απάντησε «πολύ». Μόλις το 4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα των επερχόμενων εκλογών.

Οι εκλογές του 2024 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σηματοδοτούν μία νέα εποχή αφού θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, μετά τη μεγάλη μεταρρύθμιση.

Στο ερώτημα εάν γνωρίζουν επαρκώς τα όσα αλλάζουν με την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 48% ότι έχουν αντιληφθεί πλήρως το τι αλλάζει. 29% απάντησε ότι δε θεωρεί ότι έλαβε σωστή και επαρκή ενημέρωση. Ποσοστό μόλις 4% απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τα όσα προβλέπει η μεταρρύθμιση.

Απέναντι από τη διαφθορά

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που οι πολίτες επιζητούν από έναν υποψήφιο που θα θέσει εαυτόν στη διάθεση των ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη και στέλνει μηνύματα τερματισμού της ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς. Σε ποσοστό πέραν του 50% οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι αυτό που θέλουν από έναν υποψήφιο είναι να είναι έντιμος και αξιόπιστος, είτε διεκδικεί τη θέση του Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης είτε την καρέκλα Δημάρχου.

Όσον αφορά το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε ότι θα επιλέξει με βάση την ικανότητα του υποψηφίου.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ιεράρχησαν, όπως τους ζητήθηκε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον Δήμο ή την Κοινότητα τους. Η έλλειψη υποδομών είναι με ποσοστό πέραν του 50%, το πρώτο που φαίνεται να αντιλαμβάνονται οι πολίτες.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Analytica ιεραρχούν και τις ανάγκες του δικού τους νοικοκυριού.

Η έρευνα κατέγραψε και τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από το έργο του Δημάρχου ή του Κοινοτάρχη της περιοχής τους.

31% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο, 21% αρκετά ικανοποιημένο, 27% όχι και τόσο ικανοποιημένο, ενώ ποσοστό 19% απάντησε στη σχετική ερώτηση ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.

Για το κατά πόσον έχουν μετανοιώσει για το που έδωσαν τη ψήφο τους κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, ποσοστό 63% απάντησε αρνητικά. 21% απάντησε ότι μετάνιωσε για την επιλογή που έκανε.

Δημογραφικά στοιχεία της έρευνας

Η Analytica Market Research υιοθετώντας την τάση που ακολουθείται διεθνώς στον τομέα των ερευνών, επεκτείνεται και στη διαδικτυακή ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες, τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμες, που παρέχουν τη δυνατότητα ποιοτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, τα μέσα που έχει στη διάθεση της η ομάδα ερευνητών-στατιστικολόγων της Analytica Market Research παρέχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διαγραφής πολλαπλών συμμετοχών, ενώ τα σύγχρονα συστήματα μπορούν να αναγνωρίσουν και πανομοιότυπες, ταυτόχρονες ενέργειες.

Two Full-Width Rows Example
The most contemporary and reliable Group
Media Research Technology Επικοινωνία

Copyright © 2022-2023 All rights reserved Powered by DigimaX Creative Studios