Δημοσκόπηση CT: Απογοήτευση για κυβέρνηση-αντιπολίτευση, πέφτει η δημοτικότητα ΠτΔ. Αρνητικό πρόσημο σε ανασχηματισμό

  • 14/01/2024
  • lefkios
  • 1 min read

Πτώση καταγράφει η δημοτικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη – Αρνητικό πρόσημο από πολίτες στον ανασχηματισμό – Ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση ικανοποιημένοι οι Κύπροι – Η ακρίβεια παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα – Αναλυτικά τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας Ιανουαρίου της Cyprus Times που διενεργήθηκε από την Analytica Market Research – Πέραν των 2,5 χιλιάδων συμμετοχών σε μόλις 48 ώρες

Αρνητικό πρόσημο βάζουν οι πολίτες στον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό του Νίκου Χριστοδουλίδη, που τις προηγούμενες μέρες μονοπώλησε την επικαιρότητα, όπως προκύπτει από την μεγάλη έρευνα της Cyprus Times για τον Ιανουάριο.

Στα σημαντικά ευρήματα της έρευνας το ποσοστό της δημοτικότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας το οποίο παρουσιάζει πτώση συγκριτικά με τρεις μήνες πριν, ενώ στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι οι πολίτες εμφανίζονται γενικότερα απογοητευμένοι. Δηλαδή, δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση.

Η έρευνα, διενεργήθηκε το διάστημα 10 με 12 Ιανουαρίου 2024, από την Analytica Market Research με τη μέθοδο του Διαδικτυακού Ερωτηματολογίου και σε αυτήν συμμετείχαν 2566 άτομα, άνω των 18 ετών.

Αρνητικό πρόσημο στον ανασχηματισμό

Αναλυτικότερα και ξεκινώντας από αυτό που απασχόλησε πιο πρόσφατα την κοινωνία, δηλαδή τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε πριν από σχεδόν μία εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα Πόσο Ικανοποιημένους σας άφησε ο ανασχηματισμός, ποσοστό που ανέρχεται συνολικά μόλις στο 23% έβαλε θετικό πρόσημο. (Πολύ και Αρκετά Ικανοποιημένοι)

Το 44% απάντησε ότι δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένο από τον ανασχηματισμό, ενώ ποσοστό 21% δήλωσε όχι και τόσο ικανοποιημένο. 14% δήλωσε αρκετά ικανοποιημένο και μόλις το 9% απάντησε ότι είναι πολύ ικανοποιημένο από τον ανασχηματισμό. 12% είπε ότι δεν έχει άποψη.

Πέφτει η δημοτικότητα του Προέδρου

Όσον αφορά τη δημοτικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, αυτή παρουσιάζει πτώση συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα που διενήργησε η Analytica τον Σεπτέμβρη του 2023, όταν το 52% δήλωνε ότι είχε θετική γνώμη για τον Πρόεδρο.

Σήμερα, στο αντίστοιχο ερώτημα, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι έχουν θετική γνώμη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ποσοστό 34%.

Το 53% δήλωσε ότι έχει αρνητική γνώμη, ενώ το 12% είπε ούτε θετική, ούτε αρνητική.

Σε λάθος πορεία

Όσον αφορά τη γενικότερη αξιολόγηση της χώρας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολογούν ότι οδεύει προς λανθασμένη κατεύθυνση, σε ποσοστό 62%.

Το 21% απάντησε ούτε προς την ορθή, ούτε προς την λάθος, ενώ το 16% είπε ότι η χώρα οδεύει προς την ορθή κατεύθυνση.

Ούτε Κυβέρνηση, ούτε Αντιπολίτευση

Στα όσα ενδιαφέροντα καταγράφει η έρευνα και ο βαθμός ικανοποίησης των συμμετεχόντων, τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Αντιπολίτευση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολίτες είναι γενικότερα απογοητευμένοι.

Με το ίδιο ακριβώς ποσοστό, δηλαδή 43%, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι, ούτε από το έργο της Κυβέρνησης συνολικά, αλλά ούτε και από την αντιπολίτευση.

Πρώτη στη λίστα η ακρίβεια

Θέματα οικονομίας και η ακρίβεια, παραμένουν το νούμερο ένα πρόβλημα για τους Κύπριους τη δεδομένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με την άποψη των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Κάποια άνοδο, σε σχέση με την έρευνα Σεπτεμβρίου της Analytica, καταγράφει η θέση στην οποία ιεραρχείται το Κυπριακό. 22% αξιολογεί το εθνικό μας θέμα ως το δεύτερο πιο σημαντικό αυτή την περίοδο.

Ακολουθούν Μεταναστευτικό, Κυκλοφοριακό, Παιδεία, Υγεία, και Πόλεμος.

Υψηλό ενδιαφέρον για τις εκλογές

Χρονιά εκλογών και μάλιστα διπλών αυτή που υποδεχτήκαμε προ ολίγων ημερών, γεγονός που φαίνεται ότι δεν αφήνει αδιάφορους τους Κύπριους πολίτες, το αντίθετο μάλιστα, καθώς φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που τους απασχολεί.

Πάνω από τους μισούς και συγκεκριμένα ποσοστό 64% δήλωσε σίγουρο ότι θα πάει στην κάλπη και θα ψηφίσει για τις Ευρωεκλογές και τις Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλλον ναι είπε το 16%, μάλλον όχι το 6%, ενώ μόνο το 7% δήλωσε σίγουρο ότι δε θα πάει να ψηφίσει. Άλλο 7% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Δημογραφικά στοιχεία της έρευνας

Two Full-Width Rows Example
The most contemporary and reliable Group
Media Research Technology Επικοινωνία

Copyright © 2022-2023 All rights reserved Powered by DigimaX Creative Studios