Ανησυχούν για την ακρίβεια, περιορίζουν τις ανάγκες τους οι Κύπριοι. Ευρήματα έρευνας της Cyprus Times

  • 30/07/2023
  • lefkios
  • 1 min read

Ενδιαφέροντα ευρήματα για το κόστος ζωής, την ακρίβεια και πόσο περιορίζουν τις ανάγκες τους οι Κύπριοι για να τα φέρουν βόλτα μέσα στο μήνα, καταγράφει έρευνα της Analytica Market Research – Υπάρχουν χρήματα φέτος για θερινές διακοπές; 1314 συμμετοχές σε μόλις 48 ώρες

Περιορίζουν τις βασικές τους ανάγκες για να τα βγάλουν πέρα μέχρι το τέλος του μήνα οι Κύπριοι, το ενδιαφέρον των οποίων μονοπωλεί το θέμα της ακρίβειας, όπως καταδεικνύει έρευνα της Analytica Market Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Cyprus Times. 

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 25 μέχρι τις 27 Ιουλίου και μέσα σε μόλις 48 ώρες, συλλέγησαν 1314 ορθώς απαντημένα ερωτηματολόγια, μέσω διαδικτύου.

Πρώτο θέμα η ακρίβεια

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 74% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τη δεδομένη χρονική περίοδο τους απασχολεί περισσότερο το θέμα της ακρίβειας. Ακολουθούν με τεράστια διαφορά Μεταναστευτικό, Εθνικό Θέμα και οι Επερχόμενες Εκλογές.

Ανησυχούν για την οκονομία – Περιορίζουν ανάγκες

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συμμετέχοντες διαβλέπουν ότι η κατάσταση με την οικονομία του τόπου θα εξελιχθεί χειρότερα και σε ποσοστό 69% δηλώνουν ότι ανησυχούν από την πορεία της οικονομίας και γενικότερα από τα οικονομικά ζητήματα.

Σχεδόν οι μισοί, δηλώνουν ότι εξαιτίας της ακρίβειας αναγκάζονται να περιορίσουν τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού τους. Μόλις το 4% των συμμετεχόντων απάντησαν «Όχι ιδιαίτερα» στο ερώτημα αν οι αυξήσεις τιμών επηρεάζουν το νοικοκυριό τους.

Ενδεικτικά τα ευρήματα της έρευνας, σε σχέση με το πόσο αυξήθηκαν τα μηναία έξοδα του νοικοκυριού από τις αρχές του 2023.

Όπως καταδεικνύουν, η αύξηση στα μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 280 ευρώ τον μήνα.

Διασκέδαση με… πλαφόν! 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής οι περισσότεροι και συγκεκριμένα σε ποσοστό 43% απάντησαν ότι περιόρισαν τις εξόδους σε καφετέριες και εστιατόρια.

Σε ποσοστό 25% οι πολίτες περιόρισαν την αγορά ρούχων. Μόλις 9% απάντησαν ότι περιόρισαν τη χρήση κλιματισμού στο σπίτι παρά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Όνειρο… θερινής νυχτός οι διακοπές για τους μισούς 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, «θύμα» της ακρίβειας είναι για πολλούς και οι θερινές διακοπές, αφού περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες, απάντησαν ότι φέτος δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό για διακοπές. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 55% απάντησαν ότι οι θερινές διακοπές δεν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού τους.

Το 43% απάντησε ότι στον προϋπολογισμό του συμπεριλαμβάνονται οι θερινές διακοπές. 26% απάντησαν ότι θα κάνουν λιγότερες μέρες από πέρσι διακοπές, 13% ότι θα κάνουν τις ίδιες μέρες με πέρσι και μόνο 4% απάντησαν ότι φέτος θα κάνουν περισσότερες μέρες διακοπές.

Δημογραφικά στοιχεία της έρευνας

Η Analytica Market Research υιοθετώντας την τάση που ακολουθείται διεθνώς στον τομέα των ερευνών, επεκτείνεται και στη διαδικτυακή ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες, τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμες, που παρέχουν τη δυνατότητα ποιοτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, τα μέσα που έχει στη διάθεση της η ομάδα ερευνητών-στατιστικολόγων της Analytica Market Research παρέχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διαγραφής πολλαπλών συμμετοχών, ενώ τα σύγχρονα συστήματα μπορούν να αναγνωρίσουν και πανομοιότυπες, ταυτόχρονες ενέργειες.

Two Full-Width Rows Example
The most contemporary and reliable Group
Media Research Technology Επικοινωνία

Copyright © 2022-2023 All rights reserved Powered by DigimaX Creative Studios