Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης δημοσκόπησης για Προεδρικές από τη Cyprus Times

  • 09/10/2022
  • analyticacy
  • 1 min read

Η Cyprus Times παρουσιάζει μεγάλη δημοσκόπηση για τις Προεδρικές Εκλογές με δείγμα 5403 άτομα που διενεργήθηκε από την Analytica Market Research – Το μεγαλύτερο δείγμα που υπήρξε – Η πρόθεση ψήφου, τα σενάρια του δεύτερου γύρου, οι συσπειρώσεις των κομμάτων, το κριτήριο με το οποίο οι πολίτες θα επιλέξουν υποψήφιο και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα – Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα

Αν είχαμε Προεδρικές Εκλογές αυτή την Κυριακή ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έκοβε πρώτος το νήμα με διαφορά αλλά εκείνο που ακόμη δεν φαίνεται ξεκάθαρα είναι ο αντίπαλος με τον οποίο θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο, από τον οποίο επίσης βγαίνει νικητής. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης αναμετρώνται στήθος με στήθος και τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό σημείο η μάχη είναι αμφίρροπη.

Αυτό είναι το κυρίαρχο εύρημα της παγκύπριας δημοσκόπησης που διενήργησε η Analytica Market Research για λογαριασμό της Cyprus Times, από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2022, με δείγμα 5403 άτομα, το μεγαλύτερο που υπήρξε μέχρι σήμερα, με τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνεντεύξεις. Μέσω των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, η έρευνα καλύπτει το ποσοστό εκείνο των νοικοκυριών στην Κύπρο που δεν έχουν πρόσβαση ή δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του διαδικτύου.

Ανατρέπεται το σκηνικό;

Η εικόνα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο χρίζει ως φαβορί τον Νίκο Χριστοδουλίδη (30,1%), με διαφορά κάτι λιγότερο από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τον Αβέρωφ Νεοφύτου (20,8%) και 11,4% από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (18,7%). Μετά τους τρεις βασικούς διεκδικητές της προεδρίας που υποστηρίζονται από τα μεγάλα κόμματα, ακολουθεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης, με ποσοστό 6,4% και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, με 5,1%. Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023 η πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη αποτυπώνεται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή η εικόνα μπορεί να ανατραπεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απόλυτη, ούτε προς τη μια κατεύθυνση, ούτε και προς την άλλη.

Το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει σίγουρα ότι θα ψηφίσει ενώ άλλο 8% απαντά ότι μάλλον θα πάει να ψηφίσει, ποσοστά βεβαίως που προκύπτουν και από την αυθόρμητη συμμετοχή στο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Ασφαλώς πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια της εκλογικής κούρσας από τις δυναμικές που θα καταγραφούν μέσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων, που θα δώσουν τις σχετικές συσπειρώσεις. Από την έρευνα της Analytica, προκύπτει σαφέστατα μια μετακίνηση ψηφοφόρων προς υποψήφιους πέραν των επίσημων κομματικών επιλογών, κάτι που φαίνεται ειδικότερα στην περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος καταγράφει σοβαρά ερείσματα σχεδόν σε όλα τα κόμματα, από Δεξιά μέχρι Αριστερά. Ο ΔΗΣΥ έχει ακόμη δυνατότητες συσπείρωσης άρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει περιθώρια ανόδου, ενώ στην περίπτωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ αγγίζει το 70%.

Το κριτήριο επιλογής

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία ως προς το κριτήριο με το οποίο οι ερωτώμενοι απαντούν ότι θα επιλέξουν τον υποψήφιο που θα ψηφίσουν. Κυρίαρχο κριτήριο είναι η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ. Ακολουθούν στην τρίτη θέση ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Σημαντικά χαμηλά (μόλις 4%) αξιολογείται ως κριτήριο η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ που συνήθως ψηφίζουν οι πολίτες, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων. Με βάση την πιο πάνω κατάταξη των κριτηρίων επιλογής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ένα προβάδισμα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτώμενων. Συγκεκριμένα, προηγείται στην ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ με 30% έναντι 25% του Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη 18%. Σε ό,τι αφορά το ΚΥΠΡΙΑΚΟ, οι διαφορές στη σειρά κατάταξης των τριών βασικών υποψηφίων είναι πολύ μικρότερες, ενώ επίσης, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην αξιολόγηση ως προς το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Στη διαχείριση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ οι ερωτώμενοι τοποθετούν στην πρώτη θέση μαζί τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη με 28% ενώ ακολουθεί με διαφορά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης (16%).

Τα σενάρια του δεύτερου γύρου

Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου είναι το επικρατέστερο δίδυμο να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 45% των ερωτώμενων στη δημοσκόπηση. Ακολουθεί το σενάριο που θέλει στον δεύτερο γύρο τους Νίκο Χριστοδουλίδη με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (25%) και τρίτο με 20% το σενάριο αναμέτρησης μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Καθαρή επικράτηση Χριστοδουλίδη και μάχη Αβέρωφ-Μαυρογιάννη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει στον δεύτερο γύρο τον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Analytica. Στο σενάριο αναμέτρησης Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προηγείται με διαφορά μιας μονάδας.

Πρωτιά Χριστοδουλίδη καταγράφεται στην παράσταση νίκης, δηλαδή, ποιος πιστεύουν οι ερωτώμενοι ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ανεξαρτήτως του υποψήφιου που θα ψηφίσουν. Ο τέως υπουργός προηγείται με 46% και ακολουθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 26% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 14%.

Απογοητευμένοι οι πολίτες

Διάχυτη είναι πάντως η απογοήτευση των πολιτών από την κατάσταση στη χώρα και από την πορεία των πραγμάτων. Το 63% πιστεύουν ότι τα πράγματα οδεύουν προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ μόλις 14% πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται σωστά.

Χαμηλές οι επιδόσεις της κυβέρνησης

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (44%) οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια άλλη ομάδα σε ποσοστό 27% δηλώνουν όχι και τόσο ικανοποιημένοι, ενώ πολύ και λίγο ικανοποιημένοι εμφανίζονται αθροιστικά το 28% των ερωτώμενων.

Ταυτότητα Έρευνας

Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις ήταν τυχαίες στρωματοποιημένες, ενώ η διαδικτυακή δειγματοληψία ήταν τυχαία. Οι σταθμίσεις έγιναν βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του 2021 ανά εκλογική περιφέρεια. Το στατιστικό σφάλμα ήταν +/- 2,5% και το διάστημα βεβαιότητας ανέρχεται στο 95%.

Two Full-Width Rows Example
Ο πιο σύγχρονος και αξιόπιστος Όμιλος
Ενημέρωση Έρευνα Τεχνολογία Επικοινωνία

Copyright © 2022-2023 All rights reserved Powered by DigimaX Creative Studios