Τα αποτελέσματα της 2ης μεγάλης δημοσκόπησης της Cyprus Times για Προεδρικές

  • 04/12/2022
  • analyticacy
  • 1 min read

Η Cyprus Times παρουσιάζει τη δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση της για τις Προεδρικές Εκλογές με δείγμα 5160 άτομα που διενεργήθηκε από την Analytica Market Research – Πολύ μεγάλο δείγμα, δύο μήνες πριν την εκλογική μάχη της 5ης Φεβρουαρίου – Διατηρεί το προβάδισμα του ο Χριστοδουλίδης, αναμετρώνται στήθος με στήθος Αβέρωφ-Μαυρογιάννης – Η πρόθεση ψήφου, τα σενάρια του δεύτερου γύρου, οι συσπειρώσεις των κομμάτων και πόσο έπεισαν τους πολίτες οι υποψήφιοι για την ειλικρίνεια τους – Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας

Ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των άλλων δύο βασικών υποψηφίων, διατηρεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος θα έκοβε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο με σημαντική διαφορά και θα ήταν ο νικητής και στον δεύτερο, εάν είχαμε Προεδρικές Εκλογές αυτή την Κυριακή. Αυτό καταδεικνύουν τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της Cyprus Times η Analytica Market Research με πολύ μεγάλο δείγμα και η οποία δημοσιεύεται δύο μήνες πριν από την μεγάλη εκλογική διαδικασία. Όσο ξεκάθαρο είναι το τοπίο για τον Χριστοδουλίδη, τόσο αμφίρροπη διαφαίνεται η μάχη μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον υποψήφιο που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ πάντως, να παρουσιάζει σημαντική άνοδο στα ποσοστά του, σε σχέση με τα όσα κατέδειξε η προηγούμενη δημοσκόπηση της Cyprus Times.

Η έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο 21 με 28 Νοεμβρίου 2022 και σε αυτήν συμμετείχαν 5160 άνω των 18 ετών, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και διαδικτυακών ερωτηματολογίων. Η στάθμιση έγινε με βάση τις βουλευτικές εκλογές του 2021, ανά εκλογική περιφέρεια.

Η Analytica Market Έρευνα υιοθετώντας την τάση που ακολουθείται διεθνώς στον τομέα των ερευνών, επεκτείνεται και στη διαδικτυακή ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες, τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμες, που παρέχουν τη δυνατότητα ποιοτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, τα μέσα που έχει στη διάθεση της η ομάδα ερευνητών-στατιστικολόγων της Analytica Market Research παρέχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διαγραφής πολλαπλών συμμετοχών, ενώ τα σύγχρονα συστήματα μπορούν να αναγνωρίσουν και πανομοιότυπες, ταυτόχρονες ενέργειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ CYPRUS TIMES ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μπροστά Χριστοδουλίδης, στήθος με στήθος Αβέρωφ-Μαυρογιάννης

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε εάν οι Προεδρικές Εκλογές διεξάγονταν αυτή την Κυριακή, οι συμμετέχοντες κατατάσσουν στην πρώτη θέση τον Νίκο Χριστοδουλίδη με ποσοστό 29.8%, ο οποίος διατηρεί σταθερό προβάδισμα -χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση συγκριτικά και με την προηγούμενη έρευνα της Cyprus Times που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο (30.1%)- και με διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο. Ακολουθούν Αβέρωφ Νεοφύτου με 21.9% δηλαδή αύξηση μίας μονάδας σε σχέση με την έρευνα Οκτωβρίου και σε απόσταση αναπνοής ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, με ποσοστό 21.2%. Το ΑΚΕΛ φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της συσπείρωσης και ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το κόμμα της αριστεράς, καταγράφει αύξηση πέραν των 2 μονάδων στα ποσοστά του, συγκριτικά με τον Οκτώβριο κάτι που θεωρείται αναμενόμενο αφού μπήκε τελευταίος στην κούρσα, όντας μάλιστα και σχετικά άγνωστος στους περισσότερους ψηφοφόρους.

Μετά τους τρεις βασικούς διεκδικητές της προεδρίας που υποστηρίζονται από τα μεγάλα κόμματα, ακολουθεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης με ποσοστό 6.2% και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με 4.7%. Δημητριάδης και Χρίστου δεν παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με την έρευνα του Οκτωβρίου.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας, η υψηλή πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές, ωστόσο σημειώνουμε ότι σε αυτό το εύρημα, συνέτεινε και η συμπερίληψη διαδικτυακού ερωτηματολογίου, στο οποίο συνειδητά συμμετείχαν όσοι έχουν ενδιαφέρον και ως εκ τούτου πρόθεση να συμμετέχουν στη διαδικασία.

8 στους 10 δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι για τη ψήφο τους. Καθόλου σίγουρο δηλώνει μόλις το 1%.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Πολλά θα εξαρτηθούν στην τελική ευθεία της εκλογικής κούρσας από τις δυναμικές που θα καταγράφουν οι υποψήφιοι μέσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων, που θα δώσουν τις σχετικές συσπειρώσεις. Από την έρευνα της Analytica, προκύπτει σαφέστατα σημαντική συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη η οποία αγγίζει το 73% και δικαιολογεί και την άνοδο που καταγράφει. Πέραν τούτου, καταγράφεται και μια μετακίνηση ψηφοφόρων προς υποψήφιους πέραν των επίσημων κομματικών επιλογών. Στην περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη η έρευνα καταδεικνύει σημαντικά ερείσματα από όλα τα κόμματα.

Συγκρίνοντας με την έρευνα του Οκτωβρίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να χάνει κάποια ποσοστά από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, αφού από 35%, σήμερα εξασφαλίζει ποσοστό 32%. Τα ποσοστά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρουσιάζουν άνοδο και στις τάξεις του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Συγκεκριμένα σήμερα φαίνεται να εξασφαλίζει το 33% των ψηφοφόρων του κινήματος, έναντι μόλις 17% που εξασφάλιζε τον Οκτώβριο, με βάση την έρευνα.

Το κριτήριο επιλογής

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία ως προς το κριτήριο με το οποίο οι ερωτώμενοι απαντούν ότι θα επιλέξουν τον υποψήφιο που θα ψηφίσουν. Κυρίαρχο κριτήριο είναι η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ. Ακολουθούν στην τρίτη και τέταρτη θέση, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ και ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Τον τελευταίο λόγο ως προς το κριτήριο επιλογής των συμμετεχόντων φαίνεται να διαδραματίζει η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΟΥ.

Με βάση την πιο πάνω κατάταξη των κριτηρίων επιλογής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει προβάδισμα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτώμενων. Συγκεκριμένα, προηγείται στην ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ με 29% έναντι 26% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 21% του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σε ότι αφορά το ΚΥΠΡΙΑΚΟ οι διαφορές στη σειρά κατάταξης είναι μικρές. Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη χωρίζει μόλις μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προηγείται κατά 5 μονάδες έναντι του δεύτερου Χριστοδουλίδη και κατά 13 μονάδες έναντι του τρίτου Μαυρογιάννη, στην ικανότητα διαχείρισης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Μπροστά στην ικανότητα διαχείρισης του ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ο πρώην ΥΠΕΞ.

Στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν ότι οι υποψήφιοι είναι ειλικρινείς ή εμπαίζουν τον λαό, οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Cyprus Times, απάντησαν με ποσοστό 70% ότι κάποιοι είναι ειλικρινείς και κάποιοι όχι, ενώ μόνο το 3% θεωρεί ότι οι υποψήφιοι είναι ειλικρινείς.

Τα σενάρια του 2ου γύρου

Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου είναι το επικρατέστερο δίδυμο να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 45% των ερωτώμενων στη δημοσκόπηση. Ακολουθεί το σενάριο που θέλει στον δεύτερο γύρο τους Νίκο Χριστοδουλίδη με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (32%) και τρίτο με 16% το σενάριο αναμέτρησης μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει στον δεύτερο γύρο τον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Analytica. Στο σενάριο αναμέτρησης Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ προηγείται με διαφορά μιας μονάδας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει πρωτιά στην παράσταση νίκης δηλαδή, ποιος πιστεύουν οι ερωτώμενοι ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ανεξαρτήτως του υποψήφιου που θα ψηφίσουν.

Απογοήτευση πολιτών

Διάχυτη είναι η απογοήτευση των πολιτών από την κατάσταση στη χώρα, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 60% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 16% πως η χώρα κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι η ΔΙΑΦΘΟΡΑ, με ποσοστό 38%. Ακολουθούν ΚΥΠΡΙΑΚΟ και ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ με πολύ μικρή διαφορά.

Στο ερώτημα ποιο συναίσθημα σας εκφράζει σήμερα για την κατάσταση στη χώρα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα με ποσοστό 25% δηλώνουν απογοητευμένοι. 24% αισθάνονται αγανάκτηση και 21% αβεβαιότητα. Ποσοστό 20% εκφράζει ανησυχία.

Όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 47% ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι. Πολύ ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του, δηλώνει μόλις το 7%.

Δημογραφικά στοιχεία της έρευνας

Two Full-Width Rows Example
Ο πιο σύγχρονος και αξιόπιστος Όμιλος
Ενημέρωση Έρευνα Τεχνολογία Επικοινωνία

Copyright © 2022-2023 All rights reserved Powered by DigimaX Creative Studios